Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Troms søndag 22.03.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Sterk vind flytter på mye snø. Unngå leområde der det samler seg fersk fokksnø. Vær oppmerksom på at det er vedvarende svakt lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Naturlig utløste skred i siste fokksnøen kan ikke utelukkes. Det blir direkte ufyselig vær i fjellet med mye vind og enkelte byger. I høyden der snøen ikke er påvirket av mildværet, vil alt som likner på løssnø flyttes på av vinden og danne fokksnøflak. Fokksnøflakene vil i utgangspunktet være mest fremtredene i le for vinden, men med såpass sterk vind, så kan også andre himmelretninger samle fokksnø.

Stigende temperatur vil svekke snødekket opptil mildværsgrensa.

Kantkornlaget er fortsatt tilstede i snødekket og ekstra belastning i form av pålagring av vindtransportert snø gjør at man må være særdeles varsom i terrenget.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 21. mars 2020

Denne uka har vært preget av mye vind og nedbør som har gjort at snødekket i fjellet domineres av et snødekke med fokksnøflak av varierende hardhet og tykkelse. Vindutsatte partier kan være avblåst til mildværsskaren eller være helt avblåste. Rett før helga kom det 15-20 cm nysnø uten særlig vind, så det ligger en hel del løssnø tilgjengelig for vindtransport utover lørdagen.

Det rapporteres om et tydelig kantkornlag som ligger mellom et tynt skarelag, men oppå gammel smelteomvandlet snø. Dette svake laget varierer noe i regionen og hvor potent det er. I sentrale deler av regionen meldes det at laget nå er potent og utgjør et skredproblem.

Fjellvær

Lørdag 21. mars 2020

3-5 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra vest, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -14 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet.

Søndag 22. mars 2020

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørvest. -9 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Perioder med sørlig sterk kuling utsatte steder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS